De week in 12 afvallinks

Fight Food Waste in the Home

Fight Food Waste in the Home (Photo credit: jbloom)

Afgelopen week stonden in politiek en pers de onderwerpen voedselverspilling en verpakkingen centraal.

Voedselverspilling

Als vervolg op  een Brits onderzoek waarin het nieuws naar voren kwam dat we op de wereld ongehoord veel voedsel verspillen, lanceerde de Verenigde naties afgelopen week het programma Think Eat Save. Voor de druk bezette lezer hier een korte samenvatting . De pers houdt zich wereldwijd  ondertussen flink bezig met dit onderwerp. Van New York tot China, en natuurlijk ook in Nederland. Daar waren de koppen in chocoladeletters  over de ongebreidelde voedselverspilling in ons land niet van de lucht. Het onderwerp voedselverspilling heeft dus vaste voet op aarde gezet. En wie weet is dat nog maar een eerste stap, nu afvalbeleid ook buitenaards is gegaan…. Het gaat zelfs zo ver dat er in verband met biomassa (waar voedsel onder valt) sinds kort een eigen ladder geldt: de biomassaladder. Dan moet het wel een heel belangrijk onderwerp zijn als je je op gelijke voet durft te stellen met de ladder van Lansink.

Verpakkingen

Een onderwerp dat vanzelfsprekend een nauwe relatie onderhoudt met voedselverspilling. Verpakking verlengt de houdbaarheid van voedsel, goed verpakt voedsel voorkomt beschadigd voedsel, op maat verpakt voedsel voorkomt het weggooien van voedsel, et cetera.

Los van de relatie met voedselverspilling leveren verpakkingen bovendien een aanzienlijke milieubelasting op en een belasting op ons grondstoffenverbruik. Het gebruik van plastic verpakkingen maakt daar een niet onaanzienlijk onderdeel van uit. Bij kunststof kun je gebruik maken van bioplastics of, als je gebruik blijft maken van chemisch kunststof, kun je proberen zo veel mogelijk kunststof terug te winnen voor hergebruik. En dat gebeurt kennelijk goed op Europees niveau. Op Nederlands niveau houden we ondertussen nog even het gesprek gaande over voor- en na-scheiding van plastic (volg bijvoorbeeld de discussie op Linkedin) en is er een ‘ongoing’ dialoog over statiegeld op grote plastic flessen. Waar onze nieuwe staatssecretaris op dit laatste vlak staat, weten we inmiddels.

Dit bericht werd geplaatst in afvalpreventie, droge componenten, voedselverspilling en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s