De week in 9 afvallinks

English: Fyra trein terminating in Breda station

English: Fyra trein terminating in Breda station (Photo credit: Wikipedia)

Deze week stond Wilma Mansveld, de verantwoordelijk staatsecretaris voor Afvalzaken centraal.

In de landelijke pers kwam Mansveld vooral in het nieuws vanwege een achtergehouden NS-rapport. Haar vuurdoop in de Tweede kamer werd bijna standrechtelijke executie voor een vuurpeloton. Eenvoudiger had de staatssecretaris het in het Algemeen Overleg Afval, al werd er wel flink getwitterd, het moderne mopperen voor de buhne, over dit overleg door kamerleden en geïnteresseerden. Overigens twittert @mansveldwilma ondanks dit mooie account zelf niet (kijkt u voor de grap even in haar bio).

Alle mogelijke afvalonderwerpen kwamen langs. Een onderwerp dat ook de landelijke pers haalde, was dat PvdA bereid is om het statiegeld op grote plastic verpakkingen te laten vallen. De handelswijze van gemeenten in de textielinzameling had al eerder de pers behaald en had zowaar wat vragen opgeleverd aan de staatssecretaris. Deze beantwoordde Mansveld door een brief. Een verslag van dit overleg geeft Mansveld woensdag 7 februari.

Een derde en ook belangrijk onderwerp dat we er daarom even expliciet uitlichten, is het dwingende verzoek van de Tweede Kamer om garanties voor niet weer een nieuwe ‘Otapan’. Een verhaal over internationale milieucriminaliteit en de rol van het OM. Juist diezelfde dag meldde het OM onderzoekingen te doen in verband met illegale transporten en fraude bij een recyclingbedrijf. Inmiddels is er ook internationale aandacht. En is het wel op wereldwijde schaal duidelijk dat internationale criminaliteit serieuzere aandacht verdient.

Wie overigens denkt dat milieuschade door afvalverwerking en verwijdering voorkomen kan worden door het positief stimuleren ervan (lees: geld pompen in deze sector) komt van de spreekwoordelijke koude kermis thuis. De rekenkamer van de Europese Unie levert een vernietigend rapport op. Elsevier kopte veelzeggend ‘EU-subsidie voor afval is weggegooid geld’. Het lijkt zelfs dat het stimuleren van gelijke maatregelen binnen de EU juist leidt tot meer milieuschade

Afval is inmiddels bepaald geen Fyra, eerder de Runaway Train

Dit bericht werd geplaatst in nieuws en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s