De week in 8 afvallinks

foto (2)

credits @JOR_ID

Deze week was het zwerfvuil dat de klok sloeg.

De discussie over het al dan niet instellen van een verbod op het afsteken van vuurwerk vanwege de onvermijdelijke troep achteraf was nog niet afgerond of ‘het carnaval’ bonkte al weer op de deur. Carnaval dat in de volksmond ook wel ‘carn afval’ heet. De gemeente Hulst ging bij het stellen van regels wel heel veel ver met het instellen van zogenaamde confettizones in: zones waar je ongestraft je confetti op straat mag gooien. Maar gek genoeg wordt zo´n regel nog geaccepteerd ook, ook of misschien wel juist tijdens dit volksfeest onder de grote rivieren.

De periode tussen de carnavalseditie 2013 en het vuurwerk anno domini 2014 ligt in termen van afvaldiscussie natuurlijk niet stil. Integendeel zelfs! Een dag zonder afval is een dag niet geleefd. Maar helaas hebben gemeenten steeds minder geld om de boel ordelijk te houden. Geen nood, zo dacht een aantal gemeenten, er bestaat ook nog zo iets als burgerparticipatie. Je maakt je burgers medeverantwoordelijk voor de omgeving en dan zorgen zij er mede voor dat de buurt schoon blijft. Niet minder dan het ei van Columbus. Toch?

Helaas pindakaas. Ja, bij welwillende burgers werkt dit systeem prima. Anders is dit bij het cohort burgers dat er doorgaans een zooitje van maakt, daar wil dit lucide idee niet altijd even goed aanslaan. Dan resteert de ouderwetse harde aanpak. Maar niet voordat, zoals de gemeente Delft bijvoorbeeld, men zijn bewoners eerst probeert op te voeden. Delft gaat bij zijn goegemeente huis aan huis langs om tijdens een goed gesprek  de bakens te verzetten. Jehova nieuwe stijl, met de afvalwijzer als het koninklijke ‘Ontwaakt!’. En in Rotterdam roept de burgemeester eerst heel hard ‘boe!’ tegen ‘zijn’ straatvervuilers.

En er schijnen gemeenten te zijn waar het idee leeft om overtreders gratis het spel ‘Stray Cats’ te geven (het spel waarbij je punten kunt winnen door afval te werpen in bakken waarvan de deksel door straatkatten onverwacht wordt opgelicht). Heel educatief! Tot op zekere hoogte, en er worden dan ook gelukkig wel eens afvalboetes uitgeschreven. RTL4 deed onderzoek en de gemeenten met de meeste afvalboetes zijn Alkmaar (1) Dordrecht (2) en Spijkenisse (3).

Zwerfvuil is natuurlijk niet alleen en typisch een Nederlands probleem, Zelfs het maagdelijke Antarctica vervuilt door platte afvalstort. En dat ongestoord, want de actieve afvalinspecteur is er even zeldzaam als de ijsbeer. Maar dat kan ook komen door de perfecte schutkleur van deze berensoort.

Dit bericht werd geplaatst in bedrijfsafval en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De week in 8 afvallinks

  1. Tja, en wat zegt zo’n afvalboete? Helemaal niets. Ja, dat er stadswachten of BOA’s rondlopen die nogal schrijfgeil zijn en dat de regels omtrent afval niet zo duidelijk zijn. Je hoeft namelijk geen hufter te zijn om een hufterbekeuring te krijgen: http://www.vpinfo.nl/opinie/2317-een-gewaarschuwd-spijkenisser-telt-voor-twee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s