Juni 2013 in 13 afvallinks

Het wilde niet zomeren in juni. Een mooie gelegenheid om hard aan de slag te zijn met afvalinzameling.  Deze maand stond dan ook bol van de tweets over wijzigingen in de gemeentelijke afvalinzameling.  Je mag gerust stellen dat geen enkele Nederlander meer aan  nieuwe ideeën en plannen voor zijn of haar afval ontkomt. Deze ideeën en plannen zijn over het algemeen hetzelfde. Zou dat komen omdat het bedrijfsleven steeds meer bepaalt hoe ons afval wordt ingezameld? Het lijkt erop. Was voorheen het politieke draagvlak voor Diftar laag, nu is dat systeem steeds meer aan de winnende hand.  En met of naast Diftar is  ‘omgekeerd inzamelen’ verheven tot dé methode om de beleidsdoelen op het gebied van afval te halen. Het verschil met de vorige eeuw is dus dat de gemeenten het inzamelen steeds meer op dezelfde manier vormgeven: restafval minder (één keer in de vier weken, via de minicontainer) of helemaal niet meer (ondergronds) inzamelen. Doel is meer recyclen en preventie van afval wat met name beter voor het milieu is. TNO heeft het uitgezocht.

En zoals bekend waar afval wordt ingezameld, zijn er de gebruikelijke problemen met zwerfafval. Want niet iedereen is nu eenmaal blij met het idee dat hij meer moeite moet doen om van zijn afval af te komen. Of daar duurder voor uit is. Er komen steeds meer signalen (of is het aandacht?) van afval op straat, in de buurt. Maar laten we het positief bekijken, de meesten onder ons zijn nog netjes, want zij zetten hun ‘potentiële zwerfafval’ in ieder geval nog naast de container. Handhaven is moeilijk, want via de sociale media zullen de meesten onder ons inmiddels wel doorhebben dat je afval anoniem moet storten. Dus zonder envelop met adres. Dus wat doen gemeenten? Vooralsnog zoeken ze het in zeer diverse oplossingen waarbij burger dan wel bedrijfsparticipatie voorop staat. De mooiste oplossing komt uit Amsterdam, heel modern per tweet bij ons bezorgd: containers adopteren! De adoptieouders mogen gratis en voor niets voor een schone omgeving voor de container zorgen. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die voor dit soort acties warmlopen.

Maar doorgaans volgen gemeenten het beleid van de Nationale overheid die weer op haar beurt het beleid van de Europese Unie volgt. De EU is nu bezig met een nieuw afvalbeleid voor de komende jaren. Dus nu is de kans om uw wensen en ideeën aan te dragen.

Dit bericht werd geplaatst in editorial en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s